Arkiv

Ekologiskt täcke i svensk Alpackaull

Alpacka Täcke Ull Ekologiskt täcke 1

Presentation av täcket PDF (vill du beställa via mobil eller surfplatta så maila info@svenskull.se)

Vi har nu tagit fram ett täcke fyllt med kardad alpackaull. Målsättningen är att möta efterfrågan på miljövänliga täcken och komma fram med en bra användning av alpackaull så att svenska alpackauppfödare kan få avsättning för sin ull.

Vårt täcke är framställt av finaste ull från svenska alpackor. Täckvaret är av 100% ekologiskt bomullssatin. Detta betyder att:

* vi har en ekologiskt riktig produkt för användning när vi sover vilket är 30% av vårt liv.
* de som är allergiska mot dun kan sova under ett täcke som har lika bra eller bättre egenskaper som duntäcket.
* de som upprördes när de i TV såg att duntäcken framställs från dun plockade från levande fåglar har nu ett alternativ.
är klippt utan obehag för alpackorna som uppföds i en ekologisk miljö där de vårdas ömt. De används inte för köttproduktion. Eftersom täckena framställs från svenska alpackor och kardning och tillverkning sker i Småland är det ekologiska ”fotavtrycket” mycket gynnsamt med liten negativ koldioxid påverkan.

Vi har gjort en preliminär marknadsundersökning som givit intressanta omdömen. Undersökningen har visat att man med detta täcke inte svettas under sommaren men ändå är behagligt varm under vintern. Detta tycks bekräfta att ullen ”andas” vilket inte dunet gör. Istället för både ett sommar- och vinterduntäcke behövs därför endast ett alpackatäcke. Det uppskattades att ullen inte gled inne i täcket. Täcket är något tyngre duntäcket, men försökspersonerna tyckte snarare att det var fördel.

Tvättning av täcket ska göras med handtvätt i ca 30 grader. Det får absolut inte tumlas men det kan centrifugeras. Efter tvättningen ska täcket hängas upp på sträck. eller ställning gärna i ett varmt rum.

4495 SEK

Bäver skinn -Bäverpäls

Bäver päls skinn

Bäver päls skinn

Bäver päls skinn

Bäver päls skinn

 

 

Till Flugbindning eller hantverk: Kroppshår från norrländsk svensk bäver. Dubbing av bäver är något av det bästa man kan ha till torrflugor. Hårens struktur och dess naturliga fett stöter bort vatten och bildar små luftbubblor  vilket inte enbart bidrar till att flugan flyter bättre, den ger dessutom ett attraktivare intryck hos fisken. ca: 2x8cm eller 1x16cm hårlängd ca 2cm.

19 SEK

Ren skinn hår -Renskinn

Renskinn För hantverk bla. flugbindning

Renskinn För hantverk bla. flugbindning

Ren skinn päls

Ren skinn päls

Till Flugbindning eller hantverk: Kroppshår från norrländsk svensk ren. 6x6cm hårlängd ca 2cm.

Hår används oftast som vingar på många olika sorters flugor som tex streamers (Bucktails), torrflugor och lax & havsöringsflugor. Men hår kan även användas i flugbindning som stjärtspröt eller som dubbing för att binda kroppar.

19 SEK

Älg päls -Älgskinn

 

Älgskinn för hobby 6x6cm

Älgskinn för hobby 6x6cm

 

Älg skinn flugbindning

Älg skinn flugbindning

Till Flugbindning eller hantverk: Kroppshår från norrländsk svensk älg. Fint hår för att göra bla stjärtar på torrflugor. 6x6cm hårlängd ca 3cm.

29 SEK

Rödräv päls -Rävskinn

 

 

Rävskinn 6x6cm

Rävskinn 6x6cm

 

Rävskinn från Svensk räv

Rävskinn från Svensk räv

Till Flugbindning eller hantverk: Kroppshår från norrländsk svensk rödräv. Ett mångsidigt material som kan användas både som vingar eller som dubbing. 6x6cm hårlängd ca 4cm.

39 SEK

Spillull/Stoppull för stoppning -svensk ull

#Stoppningsull #ullstoppning #stoppning #dockstoppning

Svenskt kardad tvättad ull för stoppning av sadel, dockor, möbler eller annat. Färg kan variera men innehåller mycket gotlandsull då mörkgrått dominerar.

Ullen är spill från maskinerna på ett ullspinneri och kan innehålla spår av torkat gräs och doftar gott av svensk ull.

Ullen tvättar vi i ett tvättmedel som är biologiskt nedbrytbart och specialanpassat för rå ull. Det är ett milt tvättmedel och det tar inte bort allt ullfett. Det är baserat på vegetabiliska oljor.

En del av ullen kommer från kravmärkta gårdar.Ullen är ocertifierat ekologisk. Eller som spinneriet uttrycker:

”-närmare ekologisk stoppning är nog svår att hitta”.

Säljes per kilo. Uppge antal kilo du önskar. Frakten är 60kr/kg ull. Vid köp av mer än tre kilo, kontakta oss för fraktpris.

Spillullen säljes i sin naturliga form och återköpes inte.

1kg spillull

250 SEK