Kategoriarkiv: Blogg

Täcke av svensk Alpacka ull

4495kr inkl. moms. beställ: info@svenskull.se

NY ADRESS!

Våra maskiner flyttar och NY ADRESS from 160916 är:

Väveriet i Bollnäs, Norra Kilaforsvägen 83, 821 30 Bollnäs  mail: info(a)vaveriet.com tel:070-6786364. Maskinerna installeras under början på Oktober och leveranstiden kan bli längre än vanligt.

Här hos oss på Svensk Ullberedning kommer du i fortsättningen att hitta närproducerade färdiga produkter i garanterat Svensk Ull.

Alltid roligt med nöjda kunder!

Ett trevlig mail som jag tackar så mycket för!
”TACK för ett fantastiskt bra jobb med beredningen av mina regnbågsplädar! De är ju helt underbara!
Ren julaftonkänsla varje gång man packar upp ett paket plädar och total lycka när man blir sååå nöjd med vad man ser.
Stort TACK än en gång!
 
Hälsningar Kerstin Ohlsson”                Och visst blev pläden fin! Se den här på facebook!
 

St. Brigid´s Cross från Irland

I dag fick jag ett litet paket innehållande ett speciellt kors.

St.Brigid´s Cross

En gåva från spinneriet på Irland. Det heter St. Brigid´s Cross och och ska enligt historien skydda huset från olycka. Så här lyder St. Brigid´s Blessing:

”May Brigid bless the house wherein you dwell
Bless every fireside every wall and door
Bless every heart that beats beneath its roof
Bless every hand that toils to bring it joy
Bless every foot that walks its portals through
May Brigid bless the house that shelters you.”

Tack!

Entreprenörskurs avslutas på VÄV2014!

Kolla in! Inspirerande eller hur! Tjejerna har vävt alster i mohairgarn, öglebouclé. På fredag finns eleverna tillgängliga i vår monter på VÄV2014, då kan du själv känna på deras vävnader och be dem berätta hur det är att väva i bouclé och rugga med kardborrar.

Ullberederi i Japan

Ullberederi i Japan Daikei

Det är intressant att få kontakt med berederare över hela världen! Besök den här Japanska sidan där täta ull-tyger vävs med industri-maskiner och ruggas med stålborstar.
Tygerna ska vara vävda med inslags effekt.
Stålborstarnas vassa taggar sitter på sned och
drar ut huvudsakligen inslag.

Kardborrar som läkemedel mot Borrelia

I veckan blev jag kontaktad av Laila Wold, Norge. Hon skriver bland annat: ”jeg svært begeistret for kardeborre fordi den har reddet livet mitt fra borreliose (”Lyme disease” som man får av flått / fästing), og jeg leser alt jeg kommer over om kardeborre! Det er så spennende og interessant å finne ut hvilken viktig rolle kardeborre har hatt i tekstilindustrien, og spesielt flott å lese at din bedrift fortsatt bruker den.”

Laila har en fantastiskt informativ hemsida där hon samlat massor av fakta kring kardborren och dess läkande förmåga. Besök hennes sida genom att klicka här!

 

Kardborre

Kardborre

Kardorreberedningens historia


Så gick beredningen av ylletyger till på 1700-talet. Den bästa beskrivningen av hantverket på svenska jag läst! Per Anders Fogelströms har gjort en grundlig research innan han skrev den skönlitterära boken, Vävarnas barn. Helge Skoog, uppläsare av boken fångar lyssnaren. De historiska bilderna hjälper dig att se hantverkarnas arbete. Du kommer garanterat att bli sugen på att läsa (eller lyssna) på hela boken för att få veta hur det går för Kardmästare Drake och lilla kardborrerensare Per.

VÄV Mohair -projekt

Här kommer du att kunna följa vårt projekt som vi under våren ska göra tillsammans med Hantverksprogrammet Textil och design i Skellefteå, åk 2. De kommer att väva i vårt Mohair Bouclé-garn. Resultatet kommer att visas i vår monter på VÄV2014 i Umeå.